front-img
vraag
direct een
offerte
aan Klik hier
blog #15 / 11 juli 2023 / door Hilde Snoeijen

De woonkamer uitgelicht

Als het gaat om het creëren van een uitnodigende sfeer in de woonkamer, dan is het kiezen van de juiste kleuren voor de wanden een essentieel aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral nu we steeds meer tijd in huis doorbrengen, is het belangrijk dat je ruimte naar jouw smaak is ontworpen. Kleur is hiermee een ontzettend krachtig instrument dat je kunt toepassen, omdat het onze stemming kan beïnvloeden. Of je nu op zoek bent naar een kalme en rustgevende woonkamer of juist een levendige en energieke ruimte. In deze blog nemen we je mee om de woonkamer uit te lichten. Lees je mee?

Welke functie heeft je woonkamer?

De woonkamer is vaak het hart van een huis – een centrale ontmoetingsplek waar familie en vrienden samenkomen, waar herinneringen worden gemaakt en waar we na een lange dag heerlijk ontspannen. Bij het kiezen van kleurideeën is het belangrijk om de functie van je woonkamer te definiëren, van gezellige zithoeken tot creatieve werkruimtes. 

Wanneer je de woonkamer voornamelijk gebruikt om te ontspannen, is comfort de sleutel. Warme kleuren passen hier dan erg goed bij. Is jouw woonkamer meer bestemd om gasten te ontvangen of van filmavonden te genieten? Of gebruik je de woonkamer multifunctioneel? Bij het kiezen van kleur is het goed om de functie te bepalen en van daaruit na te denken over de kleurkeuzes.

Wat doet kleur met je gemoedstoestand?

Kleuren hebben een kracht om ons emotioneel en mentaal te beïnvloeden. Wij vinden het fascinerend om te zien dat een simpele verandering ooit resulteert voor een meer kalme en ontspannen ruimte. Zo wordt blauw vaak geassocieerd met kalmte en rust en staat groen symbool voor natuur en balans. Is jouw functie uit de vorige alinea meer uitgekomen op een levendige ruimte? Dan wil je misschien wel met geel spelen. Het wordt gezien als vrolijke en energieke kleur. Uiteraard is dit subjectief en verschillen individuele voorkeuren. Onthoud dus altijd dat jij je fijn moet voelen met de keuze van kleur in huis.

Kleuridee nr. 1 – paars en oker geel

 Ja, we gaan inspiratie geven! Om er namelijk voor te zorgen dat de combinatie van paars en oker geel in evenwicht is, is het belangrijk om andere elementen in je woonkamer neutraal te houden. Ga bijvoorbeeld voor de kleur paars op één of twee muren om een wat dramatisch effect te creëren. Zorg vervolgens voor een accentkleur van oker geel. Heb je een oude bijzettafel die je eigenlijk weg wil doen? Schilder deze eens over en je zult merken dat het een opvallend element wordt in je woonkamer.

Kleuridee nr. 2 – terracotta en linnen wit

Wil je liever gaan voor een rustgevend kleurenschema dat warmte en rust uitstraalt? Dan is de overweging tussen terracotta en linnen wit zeker de moeite waard! Deze kleuren brengen namelijk een ontzettend mooie balans tussen de warmte van aardetinten en een tijdloze neutraliteit. Ook bij deze combinatie is een evenwicht in de kleuren een belangrijk uitgangspunt. Door in je woonkamer andere natuurlijke tinten toe te voegen, zoals hout of bamboeaccenten, versterkt dit de natuurlijke charmes van beide kleuren.

Kleuridee nr. 3 – olijf geel en donker grijs

Olijf geel? Wellicht niet de eerste kleur die je te binnen schiet wanneer je denkt aan een make over in de woonruimte. Toch is het een mooie warme kleur en ook hierin voegt de geeltint levendigheid toe. Overweeg bijvoorbeeld om olijf geel toe te passen op een accentmuur. Deze muur zorgt dan voor hét statement piece. Wanneer je weer het donkergrijze terug laat komen in bijvoorbeeld je vloer of decoratie objecten, zorg dit voor een tijdloze samenhang. Het grijs neutraliseert het olijf gele en zorgt er tegelijkertijd voor dat het geel opvalt. Zorg ook hier weer ervoor dat het kleurenschema in evenwicht is.

Ben jij na het lezen van deze blog op inspiratie gekomen en wil jij ook aan de slag met je woonkamer? Geef eens een gil! Wij helpen je graag verder. Neem ook eens een kijkje hoe wij anderen hebben geholpen met het kiezen van hun kleuren.

Hilde Snoeijen MOOST Interior, speciaal voor
Kremers Schilderwerken

‘Met onze uitgebreide professionele ervaring kunnen wij u perfect adviseren over kleuren, mogelijkheden, materialen en toe­passingen’

– René Kremers

onze partners