front-img
vraag
direct een
offerte
aan Klik hier
blog #4 / 22 juni 2022 / door Hilde Snoeijen

Wat doet licht met de kleur in jouw huis?

Licht is een belangrijke factor in het interieur, zonder licht immers geen gezelligheid. De plaatsing van licht en de sterkte van het licht hebben een belangrijke invloed op de sfeer in de ruimte. Om je mee te nemen wat licht doet met de kleur in huis, is het belangrijk om eerst te weten welke type lichten we eigenlijk kennen.

Direct, indirect of diffuus licht

Interieurontwerpers praten over verschillende typen licht. Hieronder leggen we de definitie uit.

Bij direct licht schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te verlichte oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan lichtknoppen onder je keukenkastje die rechtstreeks op je aanrecht schijnen of licht boven je kunstwerk om je schilderij te accentueren.

Indirect licht is het licht dat niet direct op het te verlichte oppervlak schijnt, maar gereflecteerd wordt door bijvoorbeeld een muur. Je kunt het licht dat door de ramen naar binnen komt ook zien als indirect licht.

Diffuus licht wordt eerst gefilterd door bijvoorbeeld een lampenkap. Het resultaat is dat je een gelijkmatige verdeling van het licht krijgt, waardoor de kamer overal evenveel belicht zal worden.

Maar wat doen deze typen licht dan voor de kleuren in huis?

Licht in je huis verandert continue. De natuurlijke lichten, als ochtendzon/ middagzon / avondzon. Maar denk ook eens aan fel zonlicht of zonlicht achter de wolken. De laatst genoemde zorgt ervoor dat het licht niet heel fel binnen komt en wordt als het ware gediffuseerd door de wolken. Al deze lichtinvallen geven een andere ervaring. Het is daarom goed om bewust te zijn hoe je huis op verschillende tijdstippen van de dag het licht binnen laat.

Licht uit het zuiden

Vanuit het zuiden komt het licht letterlijk jouw huis binnenvallen. Het heeft een warme gloed, waardoor vele kleuren mooi te combineren zijn. Houdt wel rekening met het feit dat felle en donkere kleuren bij dit licht snel overheersend kunnen zijn.

Licht uit het noorden

Tegenovergesteld aan het licht vanuit het zuiden, krijgt licht uit het noorden sneller een koele gloed. Heb je ooit ervaren dat je witte muur blauw oogt? Dan kan dat komen doordat de muur op het noorden staat. Diepe kleuren als rood en bruin komen wel goed tot zijn recht.

Licht uit het oosten

Het licht uit het oosten verandert gedurende de dag. In de ochtend komt dit licht warm naar binnen, naarmate deze koeler wordt. Het is slim om deze muren geen uitgesproken kleuren te geven en te gaan voor zachte tinten.

Licht uit het westen

Precies andersom is het licht uit het westen. In de ochtend komt dit licht koel naar binnen, naarmate de dag wordt deze warmer. Ga voor lichte tinten om de natuurlijke inval te accentueren.

Wij zijn benieuwd, houd jij al rekening met lichtinvallen voor de keuze van kleur in je woning?

Hilde Snoeijen MOOST Interior, speciaal voor
Kremers Schilderwerken

‘Met onze uitgebreide professionele ervaring kunnen wij u perfect adviseren over kleuren, mogelijkheden, materialen en toe­passingen’

– René Kremers

onze partners