Dubbel glas kopen? Ontdek ons brede assortiment glas

Bij vrijwel elke glashandel zijn er vele glassoorten verkrijgbaar. Zo kunt u bij Kremers Schilderwerken onder andere terecht voor thermopane isolatieglas. Thermopane is feitelijk niets anders dan een merknaam voor dubbel glas. Thermopane is de naam van een Duits bedrijf dat in de jaren 50 als eerste een vorm van dubbelglas maakte. Een andere variant isolatieglas die u kunt bestellen is driedubbel isolatieglas. Dit is een glassoort die bestaat uit drie glasplaten met daartussen een isolerende ruimte. Tot slot bestaat er nog een verschil tussen standaard isolatieglas en hoogrendement isolerende glazen. Deze laatste variant wordt ook wel aangeduid met de term HR ramen. HR staat hierbij voor Hoog Rendement. Bij dergelijke HR+++ glazen wordt de ruimte niet opgevuld met lucht, maar een speciaal isolatiegas. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor isolatieglas bij u thuis en ons assortiment glas? Bel of neem contact op voor informatie!

Enkel glas

Enkel glas, ofwel floatglas is het product van een mengsel van zand (basisingrediënt), natriumcarbonaat (smeltmiddel) en kalksteen en dolomiet (stabiliserende elementen). Het glas wordt gemaakt door een mengsel van deze materialen in een oven te verhitten tot meer dan 1500 °C, waarna het in een (vormend) bad van gegoten tin stroomt en geleidelijk afkoelt tot de omgevingstemperatuur.

Het productieproces is volledig geautomatiseerd. De oppervlakten van het voltooide glas zijn volledig parallel en vlak. Floatglas kan blank of gekleurd zijn, al naar gelang de toevoeging van metaaloxyden aan het mengsel. Dit type glas wordt verwerkt als basisproduct voor een breed gamma aan glasproducten voor de bouw.

Veiligheidsglas

Afhankelijk van de toepassing is veiligheidsglas glas dat speciaal is ontworpen om grote krachten te weerstaan of om veilig te breken. Het wordt veel toegepast op openbare plaatsen, op straat en in gebouwen, maar ook particulieren kiezen regelmatig voor een bepaalde vorm van veiligheidsglas in hun huis. Hieronder behandelen we de volgende soorten veiligheidsglas:

  • Gelaagd glas
  • Inbraakwerend glas
  • Gehard glas
  • Draadglas
  • Brandwerend glas
  • Plexiglas

Gelaagd glas

De meest voorkomende soort veiligheidsglas is gelaagd glas. Gelaagd glas wordt gemaakt door 2 of meer glasplaten met behulp van een sterke folie aan elkaar te smelten. De kracht van dit glas is dat het bij een harde slag nooit in zijn geheel breekt; er kan weliswaar een ster ontstaan, maar de glasscherven zullen aan het folie blijven kleven. Een gelaagde glasplaat is dus erg moeilijk volledig kapot te krijgen. Daarom wordt dit ook wel inbraakwerend glas genoemd.

Gehard glas

In tegenstelling tot de gelaagde variant, gaat het bij gehard glas doorgaans om één enkele glasplaat. Dit glas wordt door extreme verhitting ‘op spanning’ gebracht, waardoor het vrijwel niet kapot is te krijgen. Wanneer het dan toch eenmaal breekt, gebeurt dat zo veilig mogelijk: het glas valt onmiddellijk uiteen in duizenden stukjes met een enigszins ‘zachte’ rand, zodat het geen verwondingen kan veroorzaken. Dit maakt gehard glas uitermate geschikt als veiligheidsglas. Het wordt dan ook veel toegepast in openbare ruimtes, met als bekend voorbeeld natuurlijk het bushokje. U kunt er ook voor kiezen om op bepaalde plaatsen in huis gehard glas te laten plaatsen.

Draadglas

Is een glassoort waarin metalen draden zijn verwerkt. Dankzij die draden zal dit glas niet meteen uiteenvallen zodra het barst. Draadglas is daardoor veiliger dan gewoon glas, en werkt daarnaast inbraakvertragend. Bovendien is het relatief goedkoop, omdat de glassoort in draadglas vrij dun is.

Brandwerend glas

Brandwerend of -vertragend glas moet brandontwikkeling zoveel mogelijk tegengaan. Dit glas valt minder snel uiteen bij blootstelling aan brand, laat minder vlammen of rook door en is bestand tegen heftige temperatuurstijgingen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de verspreiding van brand wordt tegengegaan. Houdt u er wel rekening mee dat de productie van brandwerend glas een kostbaar proces is.

 

Meer weten over glas of op zoek naar de beste glaszetter?
Neem vandaag nog contact op met Kremers’ glasservice

Heeft u vragen over ons assortiment glas, of heeft u meer informatie nodig over specifieke glassoorten? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder en voorzien u van een maatwerk advies voor het beste glas. U kunt ook direct een offerte voor uw glas aanvragen via onze website. Benieuwd naar onze overge specialiteiten? Bekijk ons overzicht van specialisaties en kies waar wij u mee mogen helpen en ontzorgen.