Minerale wandafwerking: een natuurproduct!

Mineraalverf is geen verf met de traditionele bestanddelen. Het is een natuurproduct. Mineraalverf wordt ook silicaatverf genoemd.  Bij deze verf draait alles om duurzaamheid, ecologie, economisch in gebruik en stabiliteit van kleur.

Verf bestaat normaliter uit drie groepen bestanddelen:

  • Bindmiddelen: deze verbinden alle bestanddelen en zorgen voor de hechting aan de ondergronden.
  • Pigmenten: dit zijn poeders die de verf kleur geven.
  • Vulstoffen en additieven: dit zijn stoffen die voor de benodigde laagdikte zorgen en bescherming bieden tegen weer en wind.

Veel verf bevat organische bindmiddelen, zoals kunsthars. Dit zijn chemische producten die we ook in lijm tegenkomen. Door verkleving hechten ze aan de ondergrond. Zulke verf noemen we dispersieverf.

Mineraalverf: waterglas als bindmiddel

In plaats van organische bindmiddelen gebruiken Keim en Copperant minerale bindmiddelen. Kaliwaterglas of waterglas (kaliumsilicaat) is een natuurproduct en geldt als het meest stabiele minerale bindmiddel. Het gaat gemakkelijk een chemische verbinding aan met minerale ondergronden zoals steen, pleisterwerk en beton. Dit geeft een duurzame verbinding die heel lang meegaat. Traditionele dispersieverf hecht door een oppervlakkige verkleving. Die slijt snel en leidt tot afbladderen. Bij dispersieverf treedt ook verkleuring sneller op. Silicaatverf verkleurt niet.

Kremers Schilderwerken werkt met twee merken voor minerale wandafwerking zoals buitengevel-afwerkingen. Keim, de marktleider van minerale producten, en Copperant, producent van de groenste minerale producten van Nederland.

Lees hier verder voor specifieke informatie over Keim en Copperant.